Algemeen

Hoe kan ik octrooi aanvragen?

3 eisen octrooiaanvraag

Op het moment dat u octrooi aanvraagt, moet uw uitvinding, product of proces voldoen aan:

 • Nieuwheid

  Nieuwheid houdt in dat uw uitvinding vóór de datum van octrooiaanvraag nergens ter wereld openbaar is gemaakt. Ook niet door uzelf. Bijvoorbeeld door een presentatie op een beurs.
 • Inventiviteit

  Inventiviteit betekent dat uw uitvinding een vindingrijke oplossing is. De uitvinding mag voor een vakman niet voor de hand liggen. Denk bijvoorbeeld aan een andere bevestigingsmethode. In plaats van de buizen van een schommel aan elkaar te lassen, kunnen ze ook geschroefd worden. Voor schommels kan dit een nieuwe methode zijn. Maar voor de vakman ligt het te veel voor de hand.
 • Industriële toepasbaarheid

  Industriële toepasbaarheid wil zeggen dat de uitvinding over een technisch aantoonbaar functionerend product of productieproces gaat. De uitvinding moet echt gemaakt kunnen worden. Zo kunt u bijvoorbeeld octrooi aanvragen voor een nieuw soort speelkaart waarvan de kaarten makkelijker zijn vast te houden. Maar niet voor een nieuw idee voor een nieuw kaartspel.

Octrooi aanvragen

U kunt octrooi aanvragen bij Octrooicentrum Nederland, onderdeel van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl). U mag uw aanvraag in het Nederlands of in het Engels indienen. Hierdoor kunt u besparen op de vertaalkosten, als u uw octrooiaanvraag later in een Engelstalige octrooiprocedure wilt voortzetten. Bijvoorbeeld voor een Europees octrooi. De conclusies moeten wel in het Nederlands zijn.

Kosten octrooi aanvragen

Om een octrooi of patent aan te vragen moet u rekening houden met de kosten. Denk bijvoorbeeld aan:

 • (eenmalig) aanvraagkosten: een papieren octrooiaanvraag in Nederland kost € 120. Een online-aanvraag kost € 80;
 • instandhoudingskosten: vanaf het 3e jaar nadat de aanvraag is ingediend, betaalt de uitvinder een instandhoudingtaks om het octrooi in stand te houden;
 • verplicht onderzoek naar de stand van de techniek;
 • kosten voor deskundige hulp van octrooigemachtigden.

Voordat u octrooi aanvraagt, moet u goed nadenken over hoe u de investering gaat terugverdienen. De kosten van octrooi zijn vooral afhankelijk van het aantal landen waar u recht op octrooi wilt hebben.

Duur van het octrooi

Heeft u het octrooi voor uw uitvinding aangevraagd? Dan geldt het octrooi voor maximaal 20 jaar of zo lang u de instandhoudingskosten betaalt. Hierna is de techniek door iedereen vrij te gebruiken.


Informatie over dit hoofdstuk
Datum laatste aanpassing: 2015-07-22 13:26:29
Licentie: CC0 1.0 Universal
Taal: nl-NL

Meer over dit onderwerp
Wat kan ik doen als iemand inbreuk maakt op mijn octrooi?
Wat is octrooi of patent?

Download: HTML | CSV | Excel | JSON