Algemeen

Hoe kan ik schade claimen na een aardbeving door gaswinning?

Stappen bij afhandelen schade Groningen

Schade door aardbevingen aan uw woning of gebouw meldt u bij het Centrum Veilig Wonen (CVW). Dit kan via het schadeformulier op de website, maar ook telefonisch, per post, of persoonlijk. Binnen 2 dagen kunt u een reactie verwachten.

De schade-expert van CVW onderzoekt uw woning en maakt een schaderapport. CVW kijkt of aardbevingen de (gedeeltelijke) oorzaak van de schade zijn. Is dat het geval, dan zijn er 3 mogelijkheden:

  • CVW laat de schade repareren;
  • u kiest zelf een aannemer. Deze betaalt u met de reparatiekosten die CVW u heeft toegekend;
  • u heeft recht op een schadevergoeding, maar kiest ervoor de schade niet of zelf te repareren.

De keuze die u maakt kan gevolgen hebben voor de behandeling van een nieuwe schadeclaim.

Tijdens het herstel van schade heeft u één vaste contactpersoon bij CVW. Ook krijgt u toegang tot uw online schadedossier.

Centrum Veilig Wonen

Het Centrum Veilig Wonen is opgericht om schademeldingen door aardbevingen in Groningen af te handelen. Tot 2015 was dit een taak van de NAM. De NAM blijft aansprakelijk voor het herstel van schade door aardbevingen.

Ook houdt CVW zich bezig met bouwkundige versterking en verduurzaming (bijvoorbeeld isolatie) van woningen in het aardbevingsgebied.

Een onafhankelijke commissie houdt toezicht op het functioneren van CVW.

Oneens over schadevergoeding

Kunt u het met Centrum Veilig Wonen niet eens worden over de taxatie van de schade en de hoogte van de schadevergoeding? Dan kunt u de Technische commissie bodembeweging (Tcbb) inschakelen. Tcbb is een onafhankelijke commissie van deskundigen. De commissie adviseert gedupeerden over het verband tussen de schade en de mijnbouwactiviteiten. Ook adviseert de Tcbb over de hoogte van de schadevergoeding.

Raadsman gaswinning Groningen

Heeft u klachten over de afhandeling van uw schade door Centrum Veilig Wonen? Dan kunt u terecht bij de onafhankelijke Raadsman. Hij kan ook aanbevelingen doen om de werkwijze van schadeafwikkeling te verbeteren. Verder kan hij aandacht vragen voor bijzondere situaties zoals Rijksmonumenten en uitzonderlijke schadegevallen.

U kunt de Raadsman gaswinning Groningen (Leendert Klaassen) bereiken via telefoonnummer 088 - 223 44 55 of info@onafhankelijkeraadsman.nl.


Informatie over dit hoofdstuk
Datum laatste aanpassing: 2015-07-22 13:26:29
Licentie: CC0 1.0 Universal
Taal: nl-NL

Download: HTML | CSV | Excel | JSON