Algemeen

Wat moet ik doen als ik graafwerkzaamheden wil uitvoeren?

Melden graafwerkzaamheden

U kunt op zijn vroegst 20 werkdagen voordat de graafwerkzaamheden beginnen een graafmelding doen. Zo heeft u altijd actuele kaarten als u gaat graven. Hiervoor kunt u het graafmeldingsformulier invullen.

Bent u particulier? Dan kunt u uiterlijk 3 dagen voordat u met graafwerkzaamheden begint een graafmelding doen. Voor bedrijven is dit 2 werkdagen.

Informatie over kabels en leidingen

Als u een graafmelding heeft gedaan, ontvangt u binnen 2 werkdagen digitaal de kaarten van de graaflocatie. Hierop kunt u zien waar de ondergrondse kabels en leidingen lopen. Deze kaarten moeten aanwezig zijn op de plaats waar u gaat graven. Het Kadaster beheert de informatie van ondergrondse netwerken.

Graafmelding betekent niet automatisch toestemming

Een graafmelding bij het Kadaster betekent niet dat u ook meteen toestemming hebt om te graven. Daarvoor moet u contact opnemen met de beheerder van de grond. Bijvoorbeeld met de gemeente of de provincie of met de eigenaar.

Melden fouten in kaarten en graafschade

Tijdens de graafwerkzaamheden kunt u erachter komen dat de informatie op de kaarten van de graaflocatie niet klopt. U moet dit melden bij het Kadaster. Dit heet een 'melding afwijkende ligging'. Netbeheerders moeten de kaarten daarna aanpassen.

Als u kabels of leidingen vindt die op geen enkele kaart staan, moet u dit ook melden. Dit heet een 'melding onbekend net'.

Beschadigt u bij het graven een kabel of leiding, dan meldt u dit bij de netbeheerder. De netbeheerder geeft de graafschade door aan het Kadaster.

Oriëntatieverzoek ondergrondse kabels en leidingen

Soms wilt u weten waar kabels en leidingen liggen zonder dat u (direct) gaat graven. Bijvoorbeeld voor het maken van een ontwerp, tracé of prijsopgave. U kunt dan bij het Kadaster een oriëntatieverzoek doen.

Ook overheden kunnen een oriëntatieverzoek doen. Zo kunnen gemeenten bijvoorbeeld kaarten opvragen om bestemmingsplannen te maken.

Aansluitingen kabels en leidingen op woningen

De aansluitingen van kabels en leidingen op woningen staan niet op de kaarten van het Kadaster. Als u een graafmelding doet, kunt u bij het Kadaster aangeven of u gegevens over huisaansluitingen wilt ontvangen. Netbeheerders zijn niet verplicht deze informatie te geven, maar sommige doen dit toch.


Informatie over dit hoofdstuk
Datum laatste aanpassing: 2015-07-22 13:26:29
Licentie: CC0 1.0 Universal
Taal: nl-NL

Externe artikelen
Panamakanaalzone

Download: HTML | CSV | Excel | JSON