Algemeen

Wat moet er op het etiket van voedingsmiddelen staan?

Informatie voedsel op etiket

In de Warenwet staat wat er op het etiket van een voedingsmiddel moet staan. Bijvoorbeeld:

  • E-nummers

    Dit zijn toevoegingen aan een product die de eigenschappen van dat product verbeteren of veranderen. Zoals kleurstoffen en smaakstoffen. Alleen producenten binnen de Europese Unie mogen E-nummers gebruiken.
  • Biologisch voedsel

    Producenten mogen niet zomaar de term biologisch op een etiket zetten. Dit mag alleen als bepaalde productiemethoden voldoen aan hoge normen van milieubehoud en dierenwelzijn. Staat er op een etiket dat een product biologisch is? Dan moet de producent vermelden wie de controlerende instantie is. En welk bedrijfsnummer deze organisatie heeft. Zo wordt het EKO-keurmerk namens de overheid uitgegeven door de stichting Skal.
  • Genetisch gemodificeerde organismen (GGO's)

    Als een product uit meer dan 0,9% GGO's bestaat, moet dat op het etiket staan.
  • Herkomst voedsel

    Bevat een product meer dan 50% dierlijke bestanddelen zoals vlees, vis of zuivel? Dan moeten producenten op het etiket vermelden in welk land of welke regio zij dit product maken. Deze verplichting geldt niet voor eieren en honing.
  • Voedingswaarde voedsel

    De voedingswaarde geeft aan wat de energiewaarde is van een product. En welke voedingsstoffen erin zitten. Bijvoorbeeld hoeveel eiwitten, vezels, vitaminen en mineralen.
  • Voedingsclaims

    Een voedingsclaim zegt iets positiefs over de samenstelling van een product. Claims zijn bijvoorbeeld 'natriumarm' of 'light'. Alleen wetenschappelijk bewezen voedingsclaims mogen op een etiket staan.
  • Gezondheidsclaims voedingsstof

    Een gezondheidsclaim beschrijft het verband tussen een voedingsstof in een product en het effect op de gezondheid. Bijvoorbeeld 'Vitamine C draagt bij aan de instandhouding van het immuunsysteem'. Er is een lijst met wetenschappelijk bewezen gezondheidsclaims. Producenten mogen alleen deze claims op een etiket zetten.
  • Allergie opwekkende ingrediënten in voedsel

    Sommige ingrediënten kunnen bij mensen leiden tot allergieën. Voorbeelden hiervan zijn koemelk, peulvruchten en schaaldieren. Deze ingrediënten heten allergenen. Voedselproducenten moeten allergenen vermelden op het etiket


Informatie over dit hoofdstuk
Datum laatste aanpassing: 2015-07-22 13:26:29
Licentie: CC0 1.0 Universal
Taal: nl-NL

Externe artikelen
Voedingsmiddel

Download: HTML | CSV | Excel | JSON