Algemeen

Waar moet ik aan denken als ik als zzp'er een eigen bedrijf wil starten?

Verplichtingen voor startende ondernemers

Wilt u weten aan welke verplichtingen u moet voldoen om een eigen bedrijf te kunnen starten? Op het Ondernemersplein vindt u het stappenplan bedrijf starten.

Op Ondernemersplein.nl vindt u informatie over onder andere het huren of kopen van een bedrijfsruimte. Ook leest u waar u aan moet denken als u een bedrijfspand wilt bouwen, verbouwen of slopen en welke belastingen u moet betalen.

Kiezen van een rechtsvorm

U moet bij de start van uw bedrijf kiezen voor een rechtsvorm. Deze juridische vorm bepaalt onder meer in hoeverre u persoonlijk aansprakelijk bent voor de schulden van uw bedrijf. Ook bepaalt de rechtsvorm welke en hoeveel belasting u betaalt. 

Starten van bv eenvoudiger dan vroeger

De besloten vennootschap (bv) is een van de rechtsvormen waarvoor u kunt kiezen. Door de regels te versoepelen wil de overheid de bv als rechtsvorm interessanter maken voor (startende) ondernemers. Het bv-recht is sinds oktober 2012 daarom eenvoudiger, goedkoper en flexibeler dan daarvoor. Zo is het startkapitaal van € 18.000 niet meer nodig. Ook zijn er meer mogelijkheden om een bv naar eigen wens in te richten ('flex-bv'). 

Subsidies en regelingen voor startende ondernemers

Het Ondernemersplein biedt een overzicht van subsidies en fiscale regelingen voor ondernemers.


Informatie over dit hoofdstuk
Datum laatste aanpassing: 2015-07-22 13:26:29
Licentie: CC0 1.0 Universal
Taal: nl-NL

Meer over dit onderwerp
Hoe kan ik microkrediet of mkb-krediet aanvragen?

Download: HTML | CSV | Excel | JSON