Algemeen

Wie is verantwoordelijk voor de verdeling van de radiofrequenties?

Huidige verdeling radiofrequenties

Het verdelen van radiofrequenties gebeurt op 1 van de volgende manieren:

  • op basis van voorkeursrecht (publieke omroepen hebben voorrang);
  • op volgorde van binnenkomst van de aanvragen;
  • met een vergelijkende toets waarin onder andere de financiële haalbaarheid van de bedrijfsplannen wordt bekeken;
  • met een veiling.

Eerder duidelijkheid over verlengbaarheid vergunning schaarse frequentieruimte

Vanaf 1 september 2014 kunnen bedrijven eerder duidelijkheid krijgen over de beschikbaarheid van schaarse frequentieruimte. Wijziging van het Frequentiebesluit 2013 maakt dit mogelijk. De minister van Economische Zaken kan dan besluiten dat vergunningen voor schaarse frequentieruimte verlengbaar zijn. Dit besluit kan hij nemen tussen de 4 en 2 jaar voor afloop van een vergunning. Voor commerciële radio-omroep kan dit tussen de 4 en 1 jaar voordat een vergunning afloopt.

Eerder kon de minister een vergunning alleen verlengen als een bedrijf dat aanvroeg. Verlenging was dan pas 2 tot 1 jaar voor afloop van de vergunning mogelijk. Nu weten bedrijven in bijvoorbeeld mobiele telecommunicatie en commerciële radio-omroep eerder of hun vergunning verlengbaar is. Of dat er een herverdeling van frequentieruimte zal plaatsvinden.

In bepaalde gevallen kan de toegang van burgers en bedrijven tot internet of mobiele telefonie risico lopen. Bijvoorbeeld als de (her)verdeling van nieuwe vergunningen en de daarbij behorende frequentieruimte nog niet is afgerond. Maar intussen kunnen de oude vergunningen  aflopen. De 'continuïteit van de dienstverlening' is dan in gevaar. De minister kan in dat geval een vergunning verlengen, namelijk vanaf 2 jaar voor afloop.

Verdeling radiofrequenties via VOA

Verdeling op afroep (VOA) is een andere manier om frequenties te verdelen. Bij VOA bepaalt de markt het moment waarop frequenties worden verdeeld.

Meer informatie radiofrequenties

Meer informatie over de verdeling en de vergunningen voor radiofrequenties vindt u op de website van het Agentschap Telecom.


Informatie over dit hoofdstuk
Datum laatste aanpassing: 2015-07-22 13:26:29
Licentie: CC0 1.0 Universal
Taal: nl-NL

Externe artikelen
Instituto Nacional de Estadística (Spanje)
RTV Noord-Holland

Download: HTML | CSV | Excel | JSON