Algemeen

Welke kerncentrales zijn er in Nederland?

Kerncentrale Borssele

De kerncentrale in het Zeeuwse Borssele is de enige werkzame kerncentrale in Nederland. De centrale sluit uiterlijk eind 2033. Dat hebben de Nederlandse overheid en eigenaar Elektriciteits-Produktiemaatschappij Zuid-Nederland (EPZ) afgesproken.

Plannen voor nieuwe kerncentrales

De energiemaatschappijen Delta en RWE/Essent wilden onafhankelijk van elkaar in 2012 een vergunning aanvragen voor de bouw van een nieuwe kerncentrale in Borssele. Door de economische crisis hebben beide initiatiefnemers hun plannen voorlopig uitgesteld.

In de brief Randvoorwaarden voor de bouw van nieuwe kerncentrales leest u over de belangrijkste voorwaarden waaraan nieuwe kerncentrales moeten voldoen.

Kerncentrale Dodewaard gesloten

De kerncentrale in Dodewaard is sinds 1997 gesloten, maar de kerncentrale is nog niet ontmanteld. De overheid heeft gekozen voor een wachtperiode van 40 jaar.

Reactoren voor onderzoek

Er zijn in Nederland ook reactoren die geen elektriciteit produceren, maar die bedoeld zijn voor onderzoek. Deze onderzoeksreactoren zijn te vinden in Delft (Zuid-Holland) en in Petten (Noord-Holland).


Informatie over dit hoofdstuk
Datum laatste aanpassing: 2015-07-22 13:26:29
Licentie: CC0 1.0 Universal
Taal: nl-NL

Meer over dit onderwerp
Aan welke voorwaarden moeten nieuwe kernreactoren voldoen?
Hoe werkt de kerncentrale van Borssele?
Hoe is Nederland voorbereid op een kernongeval?
Leveren de Belgische kerncentrales in Doel en Tihange gevaar op voor Nederland?
Hoe veilig zijn kerncentrales in Nederland?

Download: HTML | CSV | Excel | JSON