Algemeen

Wat is papegaaienziekte?

Besmetting papegaaienziekte

Papegaaienziekte komt het meest voor bij mensen die veel in aanraking komen met vogels. Bijvoorbeeld vogelhouders, medewerkers van dierenwinkels en mensen die in de pluimvee-industrie werken.

De bacterie komt voor in vogelpoep, snot, slijm en oogvocht van besmette vogels. U kunt vooral besmet raken wanneer u hokken en kooien van besmette vogels schoonmaakt. De bacterie kan dan in de lucht terechtkomen, waarna u deze inademt.

Symptomen papegaaienziekte bij mensen

Na besmetting duurt het 10 dagen tot 2 weken voordat u ziekteverschijnselen krijgt. De symptomen kunnen variëren van lichte verkoudheidsverschijnselen tot hoge koorts, met koude rillingen, hoofdpijn en spierpijn in de nek en rug. U kunt papegaaienziekte meer dan 1 keer krijgen. Het komt maar heel zelden voor dat iemand met papegaaienziekte anderen besmet.

Symptomen papegaaienziekte bij vogels

Benauwdheid, oogontsteking en diarree zijn de meest voorkomende symptomen bij vogels. Een vogel die is besmet vertoont deze symptomen meestal pas na 12 tot 45 dagen. Maar soms kan dit ook jaren duren.

Een vogel die niet ziek is en geen symptomen vertoont, kan toch drager van de pagepaaienziekte zijn. De ziekte ontwikkelt zich dan pas als de weerstand afneemt, bijvoorbeeld door een slechtere gezondheid. Is een vogel alleen drager? Dan is hij toch besmettelijk voor andere vogels en mensen.

Voorkomen papegaaienziekte

Bij het kopen van nieuwe vogels is het verstandig om ze eerst enige tijd apart te houden. En om ze te laten onderzoeken. Verder is het belangrijk om de vogels niet in contact te laten komen met wilde vogels. Ook kunt u het beste de kooi of volière goed schoonhouden en ventileren.

Vaccinatie papegaaienziekte

Er is geen vaccinatie tegen papegaaienziekte. Ook zijn er geen medicijnen om de ziekte te voorkomen.

Raadpleeg als vogelhouder de dierenarts bij ziekte van uw vogels. Papegaaienziekte bij mensen is met een antibioticumkuur goed te genezen.

Meer informatie papegaaienziekte

Meer informatie over papegaaienziekte vindt u op de website van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Voor algemene informatie over het houden van huisdieren kunt u terecht bij het Landelijk Informatiecentrum Gezelschapsdieren (LICG).


Informatie over dit hoofdstuk
Datum laatste aanpassing: 2015-07-22 13:26:29
Licentie: CC0 1.0 Universal
Taal: nl-NL

Meer over dit onderwerp
Mag mijn kat, fret of hond mee op vakantie?
Hoe is de aanpak van agressieve honden geregeld?
Hoe kan ik een klacht indienen over een dierenarts?
Waar vind ik informatie over het aanschaffen en houden van huisdieren?
Moet mijn paard een paardenpaspoort hebben?
Moet ik mij laten registreren in het Diergeneeskunderegister?
Wat is het rhinovirus bij paarden?
Waar kan ik dierenmishandeling en dierenverwaarlozing melden?
Welke regels gelden er voor dierenwelzijn?
Mag ik een huisdier uit het buitenland meenemen naar Nederland?
Moeten mijn vogels een pootring hebben?
Moet ik mijn hond laten chippen en registreren?

Externe artikelen
Papegaaienziekte

Download: HTML | CSV | Excel | JSON