Algemeen

Wat is BSE (ook wel bekend als gekkekoeienziekte)?

BSE ook bij geiten

Eerst kwam BSE alleen bij rundvee voor. BSE heette daarom ook wel de gekkekoeienziekte.

Onderzoekers hebben ook BSE vastgesteld bij geiten. Daarom moeten slachtgeiten net als runderen worden getest op BSE. Dit is belangrijk omdat BSE een risico vormt voor mensen.

Ziekteverschijnselen BSE bij dieren

BSE veroorzaakt microscopisch kleine holten in de hersenen van dieren. Gevolgen zijn onder andere gedragsveranderingen (schrikreacties, overgevoeligheid voor licht) en bewegingsstoornissen. Uiteindelijk sterven dieren aan BSE.

Melden ziekteverschijnselen BSE verplicht

Vermoedt u dat 1 van uw dieren BSE heeft? Dan moet u dit melden aan de meldkamer van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Ook moet u een dierenarts inschakelen. Uw dier wordt afgevoerd van de boerderij en onderzocht op BSE met een BSE-test. Daarop volgt een onderzoek om de uitslag van de test te bevestigen.

BSE en Creutzfeldt-Jakob

De ziekte van Creutzfeldt-Jakob is een zeldzame ziekte bij mensen die de hersenen aantast. Uiteindelijk leidt deze ziekte tot de dood.

1 van de vormen van Creutzfeldt-Jakob heeft naar alle waarschijnlijkheid te maken met het eten van met BSE besmet rundvlees. Het gebruik van vlees en melk van besmette dieren, en van dieren die waarschijnlijk zijn besmet, is daarom verboden. Dit staat in Europese regels.


Informatie over dit hoofdstuk
Datum laatste aanpassing: 2015-07-22 13:26:29
Licentie: CC0 1.0 Universal
Taal: nl-NL

Meer over dit onderwerp
Wat is vogelgriep (aviaire influenza)?
Wat is mond- en klauwzeer (MKZ)?
Wat is varkenspest?

Externe artikelen
BSE
Boviene spongiforme encefalopathie

Download: HTML | CSV | Excel | JSON