Algemeen

Kan mijn energieleverancier de levering van energie afsluiten als ik niet betaal?

Waarschuwing vooraf

Als u uw energierekening of uw maandelijkse voorschotten niet betaalt, krijgt u per brief minimaal 1 herinnering van uw energieleverancier. Als u niet betaalt én niet reageert op de brief of de brieven, stuurt uw energieleverancier u een brief 'einde levering' voor het afsluiten van uw energie. Ook geeft hij aan de netbeheerder door dat hij het contract met u beëindigt.

Dit geldt alleen voor elektriciteit en gas, niet voor warmte (bijvoorbeeld stadsverwarming).

Afsluiten van energie voorkomen door betalingsregeling

U krijgt van uw netbeheerder een 'afsluitbrief' als uw energieleverancier het contract stopt. Deze brief kondigt het afsluiten van de energielevering aan. Deze afsluiting kunt u voorkomen. Dit kan door binnen 10 dagen na ontvangst van de brief het probleem met uw energieleverancier op te lossen. Bijvoorbeeld door een betalingsregeling af te spreken. Uw energieleverancier sluit u dan niet af.

Houdt u zich niet aan deze regeling, dan kan de energieleverancier u alsnog afsluiten.

Afsluiten van energie voorkomen door hulp bij schulden

Lukt het u niet om een afspraak te maken om uw rekening te betalen? Dan moet u zich aanmelden bij een schuldhulpverleningsinstantie. Op de betalingsherinnering van de energierekening staat wanneer u dit uiterlijk moet hebben gedaan. Meldt u zich niet of niet op tijd of wordt uw verzoek afgewezen, dan kunt u worden afgesloten. Is uw verzoek geaccepteerd en houdt u zich aan de regeling, dan mag de energieleverancier u niet afsluiten.

Regels en afspraken voor afsluiting

Andere regels waaraan het energiebedrijf zich bij afsluiting moet houden, staan in de Regeling afsluitbeleid voor kleinverbruikers van elektriciteit en gas.


Informatie over dit hoofdstuk
Datum laatste aanpassing: 2015-07-22 13:26:29
Licentie: CC0 1.0 Universal
Taal: nl-NL

Meer over dit onderwerp
Krijg ik een vergoeding bij een stroomstoring?
Wanneer krijg ik mijn energierekening en hoe is die opgebouwd?
Kan ik een energieleverancier kiezen bij blokverwarming of stadsverwarming?

Externe artikelen
Dimosia Epichirisi Ilektrismou

Download: HTML | CSV | Excel | JSON